Лікбез: раслінны алей і яго прымяненне



Вельмі ходкія асацыяцыі выклікае ў нас фраза: "Мы - гэта тое, што мы ямо". На самой справе, якая можа быць сувязь паміж тым, што складае наш штодзённы рацыён, і тым, якімі людзьмі мы з'яўляемся ці як мы выглядаем? І потым: гэта ў "іх" там, за мяжой, робяць культ з ежы, а ў нас ежа - не мэта, а сродак. Ізноў жа: мітусня працоўная, мітусня хатняя - некалі думаць аб правільным збалансаваным сілкаванні. Як той казаў, не да празмернасцяў: перахапіў у сталовай ці буфеце што-небудзь агульнахарчоўскае або наогул паабедаў усухамятку - і дзякуй Богу. І толькі калі арганізм пачынае даваць збоі, мы апыняемся асобай да асобы з праблемай наступстваў няправільнага стаўлення да ежы, а па ісце - да сябе самім і свайму здароўю.

Што ж такое наша здароўе?

Як гавораць у народзе: пакуль яно ёсць, яго не заўважаеш. Гэта значыць, арганізм, быўшы аўтаномнай сістэмай, уладкованы так, што ўсё неабходнае для жыцця вырабляе сам, але - не без дапамогі звонку, а менавіта - тых самых прадуктаў, якія мы ўжываем у ежу кожны дзень. І вось тут вельмі важнае слова "сістэма", таму што ад зладжанай працы ўсіх органаў і ўсіх цялесных структур залежыць агульны стан чалавека і, як вынік, якасць яго жыцця і стаўленне да яе. Выходзіць, тое, што мы апрыёры паставілі ў кут, апынулася на чале кута і зараз вызначае наш настрой, нашы паводзіны і наш лёс. З чаго ж пачаць? Як заўсёды: лепш за ўсё - з пачатку, а дакладней, з усведамлення саміх сябе адказнымі за сваё жыццё і за сваё здароўе. Другое - гэта веданне: чалавек, які валодае ведамі, валодае светам і здольны яго змяняць. І калі свет пачынаецца з мяне, значыць, змяняючы сябе, я змагу змяніць свет вакол сябе.

Што такое раслінны алей і ў чым яго перавага перад жывёльнымі тлушчамі?

Алею раслінныя (раслінныя тлушчы) - гэта прадукты, вымаемыя з алейнай сыравіны і якія складаюцца на 95-97% з трыгліцерыдаў - арганічных злучэнняў, складаных эфіраў гліцэрыны і тоўстых кіслот. Асноўная біялагічная каштоўнасць раслінных алеяў заключаецца ў высокім утрыманні ў іх поліненасычаных тоўстых кіслот, фасфатыдаў, такаферолаў і іншых рэчываў.

Перавага раслінных алеяў над жывёламі ў тым, што ненасычаныя тоўстыя кіслоты (олеіновая, лінолевая «Амега-6» і ліналенавая «Амега-3»), якія ўваходзяць у склад расліннага алею, удзельнічаюць у якасці абавязковага кампанента ў адукацыі клеткавых мембран і абалонак нервовых валокнаў. Яны валодаюць уласцівасцю выводзіць халестэрын, аказваюць якое нармалізуе дзеянне на сценкі крывяносных сасудаў, і менавіта яны - лепшыя саюзнікі ў барацьбе з атэрасклерозам, найбольш частай прычынай ўзнікнення сардэчна-сасудзістых захворванняў і парушэнняў мазгавога кровазвароту.

Універсальным для ўсіх відаў алеяў з'яўляецца наяўнасць бэта-каратыну (правітаміну А), вітаміна Е (такаферолу) - наймацнейшага антыаксіданта, які падтрымлівае імунную сістэму, што перашкаджае старэнню і ўплывае на функцыю палавых і іншых эндакрынных залоз, дзейнасць цягліц. Паколькі якія змяшчаюцца ў алеі вітаміны - тлушчараспушчальныя, раслінны алей спрыяе нармалізацыі і зніжэнню вагі.

Ступень карыснасці і індывідуальныя асаблівасці любога расліннага алею можна ацаніць па 4 крытэрам:

  • тоўстакіслотны склад;

  • колькасць спадарожных рэчываў;

  • ступень ачысткі;

  • органалептычныя (густ і пах) уласцівасці.

І тут хочацца разбурыць адзін міф, які існуе, пра тое, што толькі нерафінаваны алей карысны, тады як рафінаваны пазбаўлены карысных рэчываў. А справа ў тым, што, паколькі падчас рафінаванняў (ачышчэнні) склад і суадносіны тоўстых кіслот не змяняюцца, рафінаваны раслінны алей гэтак жа карысна арганізму, як і нерафінаваны. Галоўныя ж адрозненні або перавагі рафінаваных алеяў - па-першае, адсутнасць залішняй вільгаці і фасфаліпідаў, якія пагаршаюць якасць і смак ежы пры награванні; па-другое, больш працяглы тэрмін захоўвання без страты харчовых і функцыянальных уласцівасцей.

Менавіта таму важна падзяляць маслы ў залежнасці ад іх ужывання: калі нерафінаваны алей - алей з прыродным складам карысных рэчываў, служэлае для ўзмацнення смакавых і араматычных якасцяў ежы, няхай гэта будзе салаты, вінегрэты або крупяныя стравы, то рафінаваны алей - абязлічанае нейтральнае масла для смажання і тушэння, выпечкі і кансервавання, а таксама - для падрыхтоўкі соусаў і маянэзаў.