Спецыялісты рэкамендуюць аддаваць перавагу алею



Сярод усіх відаў масла спецыялісты рэкамендуюць аддаваць перавагу раслінным. Аб гэтым паведаміла сёння старшы навуковы супрацоўнік лабараторыі вывучэння статусу харчавання насельніцтва РНПЦ гігіены, кандыдат медыцынскіх навук Наталля Цамбарэвіч у час on-line канферэнцыі на сайце БЕЛТА.

Спецыяліст распавяла пра карысныя ўласцівасці розных алеяў, адзначыўшы, што менавіта алеі падыходзяць для рэгулярнага выкарыстання ў рацыёне людзей розных узростаў. Напрыклад, рапсавы алей карысны для людзей пажылога ўзросту. «Сталым людзям неабходна абмяжоўваць спажыванне тлушчаў, у першую чаргу жывёл. 20 г алею ў суткі забяспечваюць паступленне тых рэчываў, якія неабходныя ў пажылым узросце, а менавіта поліненасычаных тлустых кіслот, такаферолаў, фітастэрынаў», - адзначыла Наталля Цамбарэвіч. Яна растлумачыла, што тлустыя кіслоты раслінных алеяў аказваюць станоўчы ўплыў на абмен рэчываў, узровень халестэрыну ў які старэе арганізме. «Вітамін Е з'яўляецца антыаксідантам, які змагаецца з працэсамі старэння ў арганізме, фітастэрыны валодаюць антысклератычнымі ўласцівасцямі. Пры гэтым больш карысныя для людзей гэтай узроставай катэгорыі нерафінаваныя алеі, бо пры іх рафінаванні значная колькасць стэрынаў губляецца», - дадала кандыдат медыцынскіх навук.

Раслінны алей павінен абавязкова прысутнічаць і ў рацыёне якія кормяць маці. Ім неабходна ўжываць дастатковую колькасць тлушчаў, якія з'яўляюцца крыніцай энергіі. Акрамя таго, тлушчы адказваюць за будынак кожнай клеткі нашага цела і важны для ўсіх працэсаў, якія праходзяць у арганізме. "Для ўмацавання імунітэту маладых мам неабходна выкарыстоўваць раслінныя тлушчы, у тым ліку рапсавы алей, які змяшчае поліненасычаныя тлустыя кіслоты і вітамін Е", - сказала спецыяліст.

Што ж датычыцца дзіцячага харчавання, то, паводле яе слоў, у сутачны рацыён дзяцей ранняга ўзросту (ад 1 да 3 гадоў) абавязкова павінна ўваходзіць да 6 г алею. «Усе віды раслінных алеяў адрозніваюцца тоўстакіслотным складам. Напрыклад, сланечнікавы, кукурузны і соевы алею багатыя поліненасычанымі тлустымі кіслотамі, у тым ліку лінолевай і ліналенавай, якія не сінтэзуюцца ў арганізме чалавека, але неабходны для нармальнага росту і развіцця дзіцяці. У рапсавым алеі даволі высокае ўтрыманне монаненасычанай алеінавай кіслаты - 60%. Яго характарыстыкі падобныя з аліўкавым алеем», - адзначыла Наталля Цэмбарэвіч. Таму, дадала яна, у харчаванні дзіцяці рэкамендуецца чаргаваць розныя алеі.

Што да хатняй кулінарыі, то спецыяліст акцэнтавала ўвагу на асаблівай уласцівасці рапсавага алею вытрымліваць высокія тэмпературы пры награванні. «Гэта дазваляе смажыць прадукты без рызыкі выдзялення шкодных рэчываў - так званых канцэрагенаў, - адзначыла Наталля Цамбарэвіч. - Такі алей выдатна падыдзе для смажання мяса, рыбы, бульбы. Стравы захаваюць звыклы для нас густ, а арганізм атрымае неабходныя пажыўныя рэчывы».